6 Nisan 2015 Pazartesi

Davranışların Arkasındaki Düşünceler

Her davranışın arkasında mutlaka bir düşünce vardır, fakat biz sadece davranışlarla mücadele ederiz. Davranışın arkasındaki düşünceyle mücadele etmek, davranışla mücadele etmemek anlamına gelmez. Hem davranışın hem de onun arkasındaki düşüncenin farkında olduğunuz zaman daha etkili olursunuz.
Aşağıdaki diyalog, davranışın arkasındaki düşünceye klasik bir örnektir; hastaneden eve yeni doğmuş küçük bir bebek getiren annenin dört yaşındaki oğlan çocuğunu düşünün. Annesi ile küçük kardeşi arasında olanları nasıl algılamaktadır? Zaman ve dikkat. Beyninde ifade ettiklerini nasıl yorumlar? Tıpkı bir bebek gibi davranır, ağlar, biberon ister, üstünü başını kirletir.
Bayan Jacobs'un dört yaşında bir kız çocuğu vardır ve kendini yeni doğmuş erkek kardeşi tarafından tahttan indirilmiş gibi hissetmektedir. Bir akşam bebek uyuduğu zaman anne kızıyla beraber mutfak masasına oturur ve onunla konuşmaya başlar.

“Tatlım! Sana ailemizle ilgili bir hikaye anlatmak istiyorum. Bak! Bu mumlar ailemizi simgeliyor.” Eğilip yerden uzun bir mum alır, “bu anne mum, yani bu mum benim için.” Aynı zamanda mumu yakar. “Bu ateş de benim sevgimi simgeliyor.” Yerden bir uzun mum daha alır. “Bu mum da baban.” Sonra anne mumun ateşiyle baba mumu yakar. “Babanla evlendiğim zaman sevgimi ona verdim ama bak bütün sevgim hâlâ duruyor”. Bayan Jacobs baba mumu bir mumluğun içine koyar ve yerden küçük bir mum daha alır. “Bu da senin için tatlım.” Onu da kendi mumunun ateşiyle yakar.” Sen doğduğun zaman sevgimi sana da verdim ama bak bütün sevgim hâlâ duruyor. Babanınki de duruyor.” Bayan Jacobs küçük mumu da bir mumluğa yerleştirir ve baba mumun yanına koyar. Sonra yerden en küçük mumu alır ve onu da anne mumun ateşiyle yakar. “Bu da küçük erkek kardeşin için. O doğduğu zaman sevgimi ona da verdim. Ama bak benden aldığınız sevgiler hâlâ bende duruyor. Çünkü sevgi böyle meydana gelir. Sen de bütün sevgini sevdiklerine verebilirsin. İçindeki sevgi hiçbir zaman bitmez. Şimdi ailemizdeki şu kocaman sevgi ışığına bak.”

Bize ne olursa olsun bunlar hakkında zihnimizde oluşturduğumuz düşünceler kadar asla önemli olamazlar. Davranışlarımız bu düşüncelere dayanırlar. Davranış ve düşünceler doğrudan insanların asıl niyetleri ile alâkalıdır -önemli ve gerekli olduğumu-zu hissetmemiz için...

Jane Nelsen

* Çocuk Eğitiminde A'dan Z'ye Pozitif Disiplin kitabından alıntıdır.