21 Mayıs 2015 Perşembe

Ve İnanıyorum Ki Değişim Bizimle Başlayacak, Başka Bir Hayat Bizimle Mümkün Olacak

Merhabalar;
Geçen günkü iletişim konulu çalışmada bir çoğumuz birbirimizi tanıma konusundaki yetersiz kalışımızdan dem vurduk. Esra demişti sanırım, 'tanımak derken mesela ben bbom projesinin en çok hangi kısmına vuruldunuz, ne sizi bu işe ortak etti merak ediyorum' demişti. O an düşündüğümde bbom'un ekolojik duruş ekseni dedim kendi kendime. Şimdi burada kendimi tanıtmayacağım tabiki size smile ifade simgesiİçimdeki heyecanın bir yansıması diyelim bu yazıya. Ekolojik duruş deyince yeni yeni içimde yaşadığım dönüşümün bbom felsefesine uyumu heyecanlandırıyor beni. (Bu dönüşüme vesile olan oğluma iyi ki beni anne yaptın diyorum buradan :))
Ben apartmanda büyüdüm, annem de öyle. Ama çocuğum benim gibi olmasın istiyorum. Ben çok geç dokundum toprağa, bitkilere... Doğanın verdiği huzuru çok geç keşfettim. Bu doğaya özlem, yavaşlamaya ihtiyaç yaşlanmaya başlamanın belirtisi mi yoksa okuduklarım, yaşadıklarım mı beni bu noktaya getirdi bilmiyorum. smile ifade simgesi Şimdi kurulacak okulumuzun bahçesini, toprağa dokunacak o minik elleri, yapılacak ekolojik atölyeleri, sürdürülebilir yaşam bilinci olan çocukları, paketlenmiş gıdaların girmediği, mevsiminde üretilmiş yiyeceklerin olduğu mutfağı, doğal maddelerle hazırlanmış, kimyasal barındırmayan temizlik ürünleriyle temizlenen okulumuzu düşününce içim kıpır kıpır oluyor. Neredeyse sebze meyvelerin market raflarında yetiştiğini düşünmeye başlayacak olan günümüz çocuklarını düşününce ise endişe duyuyorum. Bir yerlerden başlayıp bu ekolojik duruşu dalga dalga yayan çocuklarımız olur umuyorum. Bu süreç zorlu bir süreç aslında. Alışkanlıkları değiştirmek, içselleştirmek zaman alıyor. Ama bir şeylerin yanlışlığı konusunda sorgulamaya başladıysan yavaş yavaş o dönüşüm gerçekleşiyor. Başta rahatsız oluyorsun, değişmeye, denemeye, ya da belki üzerinde fazlaca düşünmeye cesaret edemiyorsun. Ama sonra yeterince hazırsan kalben ve ruhen dönüşüm gerçekleşiyor. Ben tamamen dönüşebilmiş değilim bu anlamda ama çaba sarfediyorum. Çünkü her bir adımda kendimi daha iyi hissediyorum. Daha düne kadar evime paketli gıdalar girerken artık girmediği için eksiklik hissetmiyorum, markete gittiğimde aldıklarımı poşete koyup birkaç tane daha çöp poşeti yaparım diye poşet almadığım için çöplerimi atamama sıkıntısı yaşamıyorum smile ifade simgesi Artık bez çanta kullanabiliyorum (düşüncesinden daha zor alışmak), artık kimyasalsız ev yapımı deterjanlarla yıkıyorum çamaşırımı, bulaşığımı. Evimi amonyaksız, çamaşır suyu barındırmayan deterjanla sildiğim için daha az temiz olacağını dikte eden, bilinç altıma yerleşen reklam bombardımanından arınıyorum. Daha az tüketmeye, daha az eşya ile yaşamaya çalışıyorum. Bazen ikinci el kullanmayı tercih ediyorum. Sağlıklı beslenmeye, beslemeye çalışıyorum. İşlenmiş şekeri hayatımdan çıkardım diyebileceğim kadar az tüketiyorum. Ekoloji, sürdürülebilir yaşam, beslenme konusunda kendimi eğitmeye çalışıyorum. Bu konuda okuyan, araştıran, harekete geçen arkadaşlarım varsa onlardan da öğrenebileceklerim olduğunu düşünerek bildiklerimizi, dönüştürdüklerimizi paylaşalım diyorum. Ve inanıyorum ki değişim bizimle başlayacak, başka bir hayat bizimle mümkün olacak.

Yazan: Dilruba TAŞÇIOĞLU

BBOM Eskişehir Uçurtma Şenliğinde Buluştu

BBOM Eskişehir olarak; Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü’nde bu yıl 11.si düzenlenen uçurtma şenliğine katıldık. Küçükler ve büyüklerin çok eğlendiği bu günde, BBOM uçurtmalarımızı mavi göklerde uçurmanın keyfine vardık. Çok yorulduk ama çok eğlendik :)















İletişim Üzerine Konuştuk

Psikolojik Danışman Serkan Yıldırım ile 12 Mayis Salı akşamı saat 20:15’de Kafe de Çocuk’ta bir toplantı düzenledik. Toplantıda; katılımcılar “Grup İletişimi” ile ilgili görüşlerini, varsa problemlerini dile getirdiler. Keyifli geçen bu toplantı için Serkan Yıldırım’a çok teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki oturumları iple çekiyoruz :)



9 Mayıs 2015 Cumartesi

Çalışmalara Son Hız Devam

Merhabalar;
Çalışmalarımıza son hız devam ediyoruz. SS Eskişehir BBOM Eğitim Kooperatifimizi hep birlikte kurduk. Bundan sonra daha çok çalışacağız. 
4 Mayıs 2015 Pazartesi günü MMO' da yapılan rutin toplantıda alınan kararlara yazının altındaki linke tıklayarak erişebilirsiniz.
Kararlardan birisi; kurucu üyelerin toplantı yaparak çalışma grubu koordinatörlerinin ve genel koordinatörlerin belirlemesiydi. Bununla ilgili olarak kurucu üyeler 6 Mayıs'ta online toplantı yapmışlardır. Buna göre çalışma gruplarının koordinatörleri belirlenmiştir. Genel koordinatörlüğü ekip olarak kurucu üyelerin yapmasına karar verilmiştir. Çalışma gruplarını, koordinatörlerini ve üyeleri de yazının altındaki linke tıklayarak görebilirsiniz.

Ayrıca kooperatif genel kurul toplantısı olana kadar(yaklaşık 3 aylık bir süreç); daha verimli ve kontrollü çalışmak adına, çalışma gruplarına yeni üyeler eklenmemesine karar verilmiştir. Bu süreçte daha önce belirlenmiş olan çalışma grubu üyeleri çalışmalarına devam edecektir.
Grup koordinatörleri toplantı tarihlerini belirleyip çalışmalarına başlayabilirler.

Tanıtım toplantılarına, küçük samimi toplantılar halinde devam edilmesine; toplantı sonucunda gönüllü olmak isteyenlerin gönüllü mail grubuna kaydedilerek, güncel haberlerin gruba iletilmesine; ayrıca kooperatif genel kurul toplantısından sonra alınan kararlara göre isteyen gönüllülerin kooperatif üyesi yapılmasına karar verilmiştir.


Hepimize kolaylıklar diliyor, yolumuz açık olsun diyorum...


smile ifade simge

4 Mayıs 2015 Pazartesi

SS Eskişehir BBOM Eğitim Kooperatifi Kuruldu

Merhabalar;


Çok ama çok mutluyuz. Hep birlikte inançla ve emekle SS Eskişehir Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifimizi kurduk. Bu öyle güzel bir süreç oldu ki. Her bir anını tek tek anlatmak istiyorum. Hafızamdan silinmesini istemiyorum. Hep taze, çok taze kalsın.


20 Nisan 2015 Pazartesi günkü toplantının ardından, alınan kararlar gereği kooperatif kurulması ile ilgili işlemlerimizi başlattık. Bu noktada Mali Müşavir Sami Orhan bize bütün desteğini verdiği için, hiç yorulmadık. Kooperatife üye olmak isteyen herkes, kuruluş masrafları için, gönüllü olarak ortaya bir miktar para koydu.


27 Nisan 2015 günü; kooperatifin kuruluşu aşamasında, yönetim ve denetim kurulunun belirlenmesinin ve ana sözleşmeye eklenmesinin, ileriki aşamalarda bize 1500 TL civarında bir kazanç sağladığını dernekten öğrendik. Hemen o gün duyuru yapıp akşam için toplantı organize ettik. Toplantıda, yönetim kurulu başkanı Canan, yardımcısı Figen, üye Melek, denetçiler de Aynur ve Uğur olarak seçildi.

28 Nisan 2015 günü gönüllülerimizden Duha ve Figen, noter masraflarının ne kadar tutacağı araştırmasına giriştiler. Masraflar o kadar fazlaydı ki, topladığımız para yetmeyecekti. Birçok görüşme ve araştırmanın ardından Duha’nın babasının tavsiye ettiği bir noterle görüşmeye gittiler. Noter hanım, BBOM u Figen ve Duha’dan dinledikten sonra çok ama çok mutlu olmuş. BBOM’un köy enstitülerine benzeyen yanları onu daha da etkilemiş. Neden mi? Çünkü kendisi “Benim Köy Enstitülü Öğretmenlerim” kitabının yazarı ☺ Arkadaşlarımız kendisinden mümkünse indirim rica etmeye gitmişken, kendisi bize destek olmak istediğini ve tüm masrafları kendisinin ödeyeceğini söyleyip, bizden 5 kuruş talep etmemiş ve üstüne de kitabını imzalayıp BBOM’a armağan etmiş. Bu bizim şimdiye kadar aldığımız hem ilk hem de en büyük destekti. Biz 7 kurucu üye, haberi alınca, ayrı ayrı olsak da, o an neredeysek,  oralarda halay çektik ☺

Sami Bey’le görüşüp sözleşmeleri hazırlamasını rica ettik. Kurucu üyeler; ikişer adet fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopileri ve ikametgah belgelerini daha önceden kendisine ulaştırmıştı. Bunlara ilaveten bir de adli sicil kaydı belgesi istendi. Bu kez de temiz kağıtlarımızı alma telaşı başladı...


29 Nisan 2015 saat 15:30-16:00 arası 7 kişi noterde buluştuk. Noter Hanım bize daha önce eğitime gönül vermiş, köy enstitülü bir öğretmenden bahsetmişti. Kendisi bizimle tanışmak, bizi dinlemek istemiş. Orada hem imzalarımızı attık, hem Ahmet Öğretmeni dinledik. 89 yaşında ve bu 89 yıla o kadar çok şey sığdırmış ki. Ahmet Öğretmen 17 yaşında köy enstitüsünden mezun olmuş ve Eskişehir’e 20 Km uzaklıkta olan köyüne dönmüş. Öğretmenleri ona Jan Jak Russo’nun Emile kitabını mutlaka okumasını öğütlemişler. Ancak o kadar fakirlermiş ki, babası Ahmet Öğretmenin bu istediğini yapamamış. O da çok ağlamış ve üzülmüş. Annesi bu duruma dayanamamış ve koyunlardan elde ettiği 10 kg yapağı varmış. Bunu Ahmet Öğretmene vererek; “ Al oğlum, git bunu Eskişehir’de sat, kitabını al” demiş. Ahmet öğretmen çok mutlu bir şekilde eşeğe binmiş ve Eskişehir’e doğru yola çıkmış. Yapağıyı satmış ve kitabını almış. Geriye o kadar az parası kalmış ki onunla da ancak bir tane simit alabilmiş. Eşeğine binmiş ve köyüne geri dönmek için yola çıkmış. Giderken de kitabını açıp okumaya başlamış ☺ Tam köy enstitüsünün önünden geçerken öğretmenleri onu görmüşler ve durdurmuşlar. Onu, eşeğin üstünde kitap okur vaziyette görünce çok mutlu olmuşlar. Kendi ulaşımlarını sağlayan kamyonun arkasına eşeği, ön tarafa da Ahmet öğretmeni bindirip köyüne kadar götürmüşler. Tabi o dönemde 17 yaşında bir gencin eşek üstünde Emile okuması, döneme damgasını vurmuş. Yaşadıklarını öyle şiirsel anlattı ki, hepimiz soluksuz dinledik. Şunları söyledi; “Beni tarım öğretmeni olarak okuluma öğretmen yapmak istediler. O zaman çok düşündüm. Ben ailemin ve fakir halkımın vergileriyle okudum.Kendimi iliklerime kadar borçlu hissediyordum. Sonra köylüyü topladım ve dedim ki “ben sizi geliştirmek, çağdaşlaştırmak, size yardım etmek istiyorum. Eğer benim dediklerimi yapamaya razıysanız, ben köyüm için çalışacağım ve köy enstitüsünün öğretmenlik teklifini reddedeceğim”. Ertesi gün okuluma gidip, köyümde çalışacağımı söyledim ve o günden beri köyümle ilgili sayısız proje geliştirip, uyguladım.”


Biz Ahmet Öğretmeni dinlerken, evraklarımız tamamlanmıştı. Noter Hanım da, Ahmet Öğretmen de bize yardım etmek için elinden ne geliyorsa yapacaklarını söylediler. Bu nasıl özel bir şeydi ki, böylesi güzel insanlarla yolumuz kesişmişti ve aynı yolda yürümeye başlamıştık.


Hepimiz çok duygulandık ve göz yaşlarımıza hakim olamadık. Sevinç göz yaşlarıydı bunlar, mutluluktan. Yarınlardan daha umutluyduk hem de çok… Yolumuz açık olsun…


Bize inanan, bizimle birlikte bu yola baş koyan, bizi destekleyen herkese çok ama çok teşekkürler…